Ballistinen tutkimus

Kimmelux luodinkestävät lasit ja teräkset on hyväksytty tärkeimpien kansainvälisten ballististen standardien mukaan. Lasit EN 1063, Stanag 4569 ja teräkset PM2000, EN1522, Stanag 4569 ja MIL-A-46100D

KEHITYS

Erityisesti ballistiset turvallisuusvaatimukset luodinsuojalaseissa vaihtelevat voimakkaasti riippuen tilanteesta. Siksi Kimmelux kehittää myös tuotteitaan yksilöllisten tarpeiden mukaan eri aseita ja ampumatarvikkeita vastaan.

Korkean laadun ja huolellisten materiaalivalintojen lisäksi kokeneet työntekijämme ja määräysvalta koko tuotantoprosessiin takaavat optimaalisen suorituskyvyn tuotteillemme.

 

SUOSITUKSEMME

Nopeasti mietittynä mikään ei tunnu yksinkertaisemmalta kuin ballistiset testit: riittää, että ammutaan lasia ja katsotaan, jos tuote kesti luodin. Asiat eivät kuitenkaan aina ole niin helppoja kuin miltä ne näyttävät.

Ballistiset testit, jotka ovat standardin EN 1063 tai Stanag 4569 mukaisia, täytyy suorittaa ihanteellisissa olosuhteissa, mikä tarkoittaa, että ammuksen nopeus, osumien etäisyys toisistaan, osumakulma ja ampumamatka on tarkasti määritelty etukäteen.

Tämä ei välttämättä ole todellinen olosuhde missä tuotteet joutuvat käytännön testiin, mutta näin tehdyt testit voidaan aina suorittaa samalla tavalla uudelleen standardisoiduissa olosuhteissa milloin vain. Todelliset uhkat voivat kuitenkin tulla erilaisissa sääolosuhteissa, eri ampumakulmissa, eri ampumamatkoilta tai saman kaliiberin aseessa voidaan käyttää tehokkaampaa luotia ja latausta kuin minkä luokiteltu tuote on suunniteltu kestämään.

Tästä syystä suosittelemme, että luodinkestävä lasi testataan paitsi standardin mukaisesti, mutta myös omien kriteerien ja tarpeiden mukaisesti.

Autamme sinua näissä asioissa ja toteutamme myös tarvittavat ballistiset testaukset.

Testausmenetelmät

EN 1063 Euroopan Normi:
On Euroopan komitean valmistama turvalasi standardi, jolla mitataan luodinsuojalasin kestoa. Sitä käytetään yleisesti yhdessä EN 1522 (Euronormin standardi Luodinkestävät ikkunat, ovet, ikkunaluukut ja kaihtimet), yhdessä nämä muodostavat ballistisen luokitusjärjestelmän, jolla luodinsuojattuja ajoneuvoja ja rakenteita on testattu ja luokiteltu.

 

STANAG 4569: "Protection Levels for Occupants of Logistic and Light Armored Vehicles"
Stanag on vakiointisopimus, Standardisation Agreement, jolla yhdenmukaistetaan Naton käytössä olevia teknisiä normeja ja käytäntöjä jäsenvaltioiden puolustus- ja asevoimien yhteistoiminnan parantamiseksi.

Jokainen Nato valtio ratifioi Stanagin ja toteuttaa sitä omaan sotilaalliseen toimintaan.

 

TESTAUS

Ballististen testien mukaisesti eurooppalaisen standardin (EN 1063) ja Naton STANAG 4569, testissä ammutaan kolme laukausta lasilevyyn.

Testattavan kappaleen keskustassa osumat muodostaa tasakylkisen kolmion, jossa sivut ovat 12 cm.

Tutkimus katsotaan onnistuneeksi, jos ammus ei läpäise levyä.

 

LUOKITTELU

EN 1063 on edelleen jaettu kahteen ryhmään.

Luodinsuojalasi joka kestää luodin ja ”ei sirpaloidu” takapinnastaan kuuluu luokkaan NS

Luodinsuojalasi joka kestää luodin, mutta takapuolelle saa tulla lasista sirpaleita ja pintalohkeamista, kuuluu luokkaan S