Akryylit ja Polykarbonaatit

Laadukkaimmat akryyli- ja polykarbonaattituotteet saat meiltä oikeaan mittaan sahattuna niin harraste- kuin ammattikäyttöön.

Tietoa Akryyleista

Akryylit, joita myös usein kutsutaan yleisnimellä pleksi, ovat erittäin monikäyttöinen ja monimuotoinen tuoteryhmä. Sitä on saatavana akryylilevyinä, akryylitankoina, akryyliputkina ja akryyliprofiileina, lisäksi erityisesti akryylilevyjä valmistetaan erivärisinä ja useilla eri pintastruktuureilla. Saatavana noin kolmeakymmentä eri sävyistä akryylilevyä ja tilauksesta kaikki toimitusohjelmassa olevat akryylilevy variaatiot on mahdollista saada nopeasti ja vaivattomasti. Akryyliputket ovat saatavilla kirkkaina, opaalinvalkoisina sekä kiiltävinä, että mattapintaisina. Akryylitangot ovat kirkkaita kiiltäväpintaisia. Erikoistilauksesta akryyliputket ja akryylitangot voidaan toimittaa myös muissa väreissä.

Akryylilevyt - kirkkaat ja värilliset

Akryylilevyjä voidaan valmistaa kahdella menetelmällä, joko suulakepuristamalla tai valamalla. Suulakepuristetut akryylilevyt ovat hieman edullisempia ja niiden lämpömuovaus ja koneistusominaisuudet ovat valettuja akryylilevyjä heikommat. Akryyli on helposti naarmuuntuva materiaali, joten työstettäessä sitä tulee varmistaa, että työpöytä ja alusta ovat sileät ja puhtaat. Naarmuuntumisen kestoa voidaan parantaa pinnoittamalla. Akryylilevyt kestävät huomattavasti paremmin iskuja, kuin tavalliset lasit ja lisäksi akryylilevyistä on saatavilla ns. iskunsitkeitä versioita, jotka kestävät perusakryyliä paremmin iskuja. Akryylilevyt kestävät hyvin UV-säteilyä, joten se sopii erinomaisesti ulkokäyttöön.

Akryyliputket - kirkkaat

Akryyliputkia on saatavilla useita eri seinämävahvuuksia dimensioissa 7 - 500 mm. Saatavuus vaihtelee dimensioittain, joten tarkasta aina saatavuus myyjiltämme.

Perspex® Frost

Perspex® Frost akryylilevyt ovat molemmin puolin pintakäsiteltyjä. Pinta muistuttaa hiekkapuhallettua lasia. Levyt soveltuvat käytettäväksi useissa eri kohteissa vaihtoehtona puulle, teräkselle, lasille ja keraamisille pinnoille. Saatavilla 25 eri värisävyä. Tutustu liitteenä olevaan värikarttaan.

Perspex® Fluorescent

Fluorisoivilla akryylilevyillä luot näyttäviä, hohtavia myymälä- ja messuratkaisuja. Saatavilla 6 hohtavaa värisävyä. Soveltuu ainoastaan sisäkäyttöön.

Perspex® Prismex®

Erinomainen akryylilevy käytettäväksi ledivalojen kanssa. Levyn pinnassa oleva rasterointi kantaa valon läpi levyn. Prismexin avulla perinteiset valolaatikot, saavat uuden entistä ohuemman muodon. Soveltuu myös käytettäväksi erilaisissa sisustusratkaisuissa, joissa esimerkiksi RGB-ledivalojen kanssa voidaan toteuttaa näyttäviä väriä vaihtavia ratkaisuja.

Perspex® Sparkle

Tuhannet ja taas tuhannet kimaltelevat hiukkaset tuovat hienon eloisan efektin Sparkle-levyjen pintaan. Saatavilla useita värisävyjä, jotka soveltuvat sisä- ja ulkokäyttöön.

Perspex® Coral

Trooppisten korallien innoittamana aivan uuden tyyppinen tekstuuri akryylilevyille. Katselemalla levyjä eri kulmista ja eri valaistuksissa, näyttää kuin pinta eläisi, aivan kuten katsoisit korallia trooppisen meren pohjassa. Valmistetaan asiakkaan väri toiveen mukaisesti. Käyttökohteita ovat erityyppiset sisustusratkaisut.

Lisätietoa

PMMA tuotetietoa
PMMA-akryyli tekniset tiedot
Perspex frost tekniset tiedot
Perspex fluorescent tekniset tiedot
Perspex prismex tekniset tiedot
Perspex sparkle tekniset tiedot
Perspex coral tekniset tiedot


Tietoa Polykarbonaateista

Kirkkaita ja iskunkestäviä PC-levyjä käytetään mm. varastorakennusten ikkunoissa ja koneiden ja työtilojen suojalaseissa. Lisäksi polykarbonaattilevyt soveltuvat esimerkiksi näyteikkunoiden ja pankkitiskien murtosuojaukseen. Polykarbonaattilevyjä on saatavana myös kovapinnoitettuina, jolloin niiden hankauksen kesto on jo lähes lasin tasolla.

Tekninen polykarbonaatti, paksut levyt ja tangot, ei ole täysin kirkasta, vaan väriltään sinertävää. Polykarbonaattilevyistä voidaan lämpömuovaamalla valmistaa kilpiä, suojaseiniä, koteloita ja muita vastaavia tuotteita, joilta vaaditaan erityistä iskunkestävyyttä. Polykarbonaattiputket soveltuvat vesi- ja öljysäiliöiden näkölaseiksi (huom. ei kuitenkaan kuumalle vedelle). Polykarbonaattitangoista valmistetaan sorvaamalla läpinäkyviä koneenosia. Rakennusalalla käytetään erittäin keveitä ja iskunkestäviä polykarbonaattikennolevyjä. Niistä valmistetaan katoksia, kattoikkunoita, väliseiniä ja ikkunanauhoja silloin, kun tilaan halutaan valoa, mutta suora läpinäkyvyys ei ole oleellista. Esimerkiksi varastorakennukset, terassit ja kasvihuoneet. Puolivalmisteina polykarbonaattia on saatavana levyinä, tankoina ja putkina. Lisäksi polykarbonaatista valmistetaan erilaisia kappaleita ja profiileita suulakepuristamalla ja ruiskupuristamalla.

Ominaispiirteitä

Polykarbonaatti on hyvä valinta, kun vaaditaan seuraavia ominaisuuksia:
- erinomainen iskunkestävyys, myös alhaisissa lämpötiloissa
- mittapitävyys ja lämmönkesto
- jäykkyys ja vähäinen viruminen
- suuri valonläpäisykyky ja kirkkaus
- hyvä sähköneristyskyky

Polykarbonaatti ei kestä
- yli 60ºC:sta vettä
- hapettavia happoja, emäksiä ja liuottimia

Mekaaniset ominaisuudet

Polykarbonaatti poikkeaa monilta ominaisuuksiltaan tavanomaisista amorfisista muovilaaduista. Lasitusmateriaalien sijasta se lasketaan usein kuuluvaksi teknisten muovien ryhmään. Polykarbonaatille ominaista on suuri iskunkestävyys yhdistettynä jäykkyyteen ja lujuuteen. Nämä ominaisuudet säilyvät lähes muuttumattomina koko käyttölämpötila-alueella. PC:n kylmäviruminen on vähäistä myös raskaasti kuormitettuna. Pysyvän venymän tulisi vetorasituksessa jäädä alle 1 %:n. Mittapitävyys on parempi kuin osittain kiteytyneillä materiaaleilla.

Lämpöominaisuudet

Polykarbonaatin ylin käyttölämpötila on 120 – 130ºC. Lasisiirtymälämpötila on 150ºC. Tätä korkeammissa lämpötiloissa polykarbonaatti on kumimaisen pehmeää ja helposti muovattavissa. Lämpölaajenemiskerroin ja muut tarkemmat lämpötekniset ominaisuudet ovat liitteenä olevassa polykarbonaatin teknisessä esitteessä.

Optiset ominaisuudet

Polykarbonaatti on lasin tavoin kirkkaan läpinäkyvä. Se läpäisee n. 88 näkyvästä valosta. UV-säteitä (alle 375 nm) PC ei läpäise juuri lainkaan.

Fysiologiset ominaisuudet

Polykarbonaatti soveltuu käytettäväksi elintarviketeollisuuden laitteissa. (BGA ja FDA)

Kemiallinen kestävyys

Polykarbonaatti kestää laimeita happoja, tavanomaisia öljytuotteita, alkoholeja, heksaania, heptaania ja alle 60ºC:sta vettä. Polykarbonaatti ei kestä voimakkaita liuottimia ja monet emäkset vaurioittavat polykarbonaattia, kuten myös bentseeni ja otsoni. Kuuma vesi (hydrolyysi) aiheuttaa polykarbonaatissa säröilyä. Siksi on suositeltavaa, ettei polykarbonaattia käytetä yli 60ºC veden käsittelyyn. Polykarbonaatilla on taipumusta jännityskorroosioon. Tällöin jännitys yhdessä jonkin haitallisen kemikaalin kanssa saattaa aiheuttaa kappaleen rikkoontumisen. Tavanomaistenkin kemikaalien vaikutus voi kumota materiaalin luontaisen iskunkestävyyden lähes täysin.

Sään- ja UV-säteilyn kestävyys

Stabiloimattomat polykarbonaattilaadut eivät kestä UV-säteilyä.

Palaminen

Polykarbonaatti on huonosti syttyvä, mutta palaa kirkkaalla liekillä, savuttaa ja sammuu nopeasti. Sula massa kuplii, liekki lepattaa, savun haju on määrittelemätön ja sen reaktio on emäksinen. 320ºC:n lämpötilassa materiaali hajoaa hiilidioksidiksi ja massa värjääntyy ruskeaksi.

Lastuava työstö

Polykarbonaatti puolivalmisteita on helppo työstää oikein teroitetuilla työkaluilla. Jäähdytykseen tulee aina käyttää paineilmaa tai puhdasta vettä. Leikkuunesteitä tai öljyemulsioita ei saa käyttää. Karkeaa rouhintatyöstöä on syytä välttää, koska se saattaa synnyttää kappaleeseen suuria sisäisiä jännityksiä. Kiillotukseen käytettävä hankausaine ei saa olla emäksistä. Alle 2 mm paksuisia levyjä voidaan stanssata. Paksummat levyt on ennen stanssausta lämmitettävä n. 130ºC:een. Tällöin on kuitenkin huomattava, että reiän koko muuttuu kappaleen jäähtyessä.

Lämpömuovaus

Polykarbonaattilevyjä voidaan sekä taivuttaa, että muovata muotissa lämmön avulla. Koska materiaali imee jonkin verran kosteutta, on levyt kuivatettava ennen muovausta. Polykarbonaatti on materiaalina jäykkä, eikä muovaudu yhtä helposti kuin esimerkiksi PS (polystyreeni) ja ABS tarkkoihin mittoihin tai hankaliin muotoihin. Polykarbonaattilevyjä voi myös kantata kylmänä. Silloin taivutussäde on sama kuin levyn paksuus. Kaikissa tapauksissa kylmätaivutusta ei kuitenkaan voi suositella, koska menetelmä aiheuttaa taivutuskohtaan suuria jännityksiä.

Liitosmenetelmät

Mekaaniset liitokset, kuten ruuvaus ja niittaus soveltuvat hyvin levyjen kiinnitykseen. Kiinnityksessä on otettava huomioon lämpölaajenemisesta aiheutuvat mittamuutokset. Lukkoponttiliitokset, jotka perustuvat materiaalin jousiominaisuuksiin, soveltuvat esimerkiksi kennolevyjen liittämiseen.

Liimaus

Liimattaessa liitospinnat on puhdistettava huolellisesti kaikesta liasta ja rasvasta. Liimaliitos tulee suunnitella siten, että siihen kohdistuu ainoastaan puhdas veto- tai leikkausrasitus. Pienten pintojen liimaukseen voidaan käyttää liuotinliimoja. Liuottimina käytetään metyleeni- tai etyleenikloridia. Muutaman sekunnin kuluttua liiman levittämisestä kappaleet painetaan tiukasti yhteen ja siirretään kuivumaan kiertoilmauuniin. Suurten pintojen liimaukseen käytetään liimaa, jossa liuottimeen on lisätty esimerkiksi 8% Pc-monomeriä. Liimattaessa polykarbonaattia muihin materiaaleihin, tai kun tarvitaan täyttävää liimaa, käytetään 2-komponenttiepoksiliimoja.

Hitsaus

Polykarbonaattia voidaan hitsata kaikilla yleisillä menetelmillä, kuten ultraääni, lämpöelementti-, kitka- ja kuumailmahitsaus. Sarjatuotannossa kannattaa käyttää erityistä ultraäänihitsauslaitteistoa, jolla työaikaa voidaan lyhentää.

Pintakäsittely

Polykarbonaattilevyjä voidaan sekä maalata että painaa. Ennen käsittelyä pinta on puhdistettava huolellisesti. Maalin valinnassa on otettava huomioon, että sen sisältämät liuottimet saattavat vahingoittaa polykarbonaattia. Polykarbonaattikappaleita voidaan myös metalloida alipainekammiossa höyrystysmenetelmällä. Ennen metallointia kappaleen pinta on käsiteltävä erikoislakalla.

Lisätietoa

Tuotetietoa
Tekniset tiedot

Lexan Margard

Erittäin kovapintainen PC-levy vaativaan käyttöön

Lexan Margard levyt ovat kovapinnoitettuja polykarbonaattilevyjä. Tämän lisäpinnoitteen ansiosta Margard levyt ovat erittäin hyvin kulutusta ja säänvaihteluita kestäviä.

Keveytensä ja äärimmäisen iskunkestävyytensä ansiosta Lexan Margard levyt ovat paras vaihtoehto lasille.

Lexan Margard MR5E

MR5E markkinoiden kovapintaisimpia PC-levyjä, niitä voidaan käyttää esimerkiksi teollisuudessa erilaisina suojina koneissa ja ajoneuvoissa (ei tieliikennekäytössä).

Linkit

Tuotetietoa
Tuote-esite
MR5E-esite

Valokatteet

Valokate on halvempi vaihtoehto lasikatolle. Valokate antaa mahdollisuuden rakentaa keveitä katoksia huvimajoihin, terasseihin ja katoksiin. Valoa läpäisevinä rakenteet sopeutuvat pihapiiriin ja talon yhteyteen usein kätevästi. Usein pihakatos toimii nivelenä puutarhaan tai sitten se on erillisenä ”huvimajana” pihaoleskelun keskiönä.

Toimittajillamme on vuosikymmenien kokemus valokatteista. Meiltä saat vinkkejä terassien ja pihakatoksien rakenteista. Kun puhutaan terassin kattamisesta, siinä on hyvä ottaa huomioon tulevat käyttöajatukset ja ulkonäölliset seikat. Jo suunnitteluvaiheessa kannattaa ottaa yhteys rakennusvalvontaan. Usein terassit ja pihat kuuluvat kevyemmän eli toimenpidetasoisen käsittelyn piiriin.

Minkä valokatteen valitsen?
Jos haluat pelkästään sateen suojaa, edullisimmat katemateriaalit ovat PVC-trapetsi ja PC-omega –valokatteet. Molempia on saatavana eri värisävyinä ja kaikilla tavanomaisilla asennustarvikkeilla. PVC-trapetseille ja PC-omegalle myönnetään 10 vuoden rajoitettu takuu.

PC-kerroslevyt ovat tulleet yhä suosituimmiksi. Niillä saadaan tasomainen valokatto, joka ei kerää roskaa. Kaiken lisäksi se pitää lämpöä, mikäli aikoisit myöhemmin lasittaa seinät ja käyttää terassiasi aikaisemmin keväällä ja myöhemmin syksyllä.

Eräissä tapauksissa, varsinkin jos terassikatoksesi sijoittuu julkisivun puolelle, voi lasi olla sinun toivomasi materiaali.

Valittaessa sopivaa katemateriaalia, kannattaa huomioida seuraavat erot PVC:n, PC:n ja PMMA:n välillä:

PVC PC PMMA
'Edullinen Hieman kalliimpi kuin PVC Hieman kalliimpi  kuin PVC
Ei täysin kirkas, sinertävä Kirkas Kirkas
Alhainen iskunkesto erityisesti pakkasella Kestää hyvin iskuja myös pakkasella Ei naarmuunnu helposti
     


Asennusohjeet

Omega
PVC-trapetsilevy
PC-monikerroslevy asennus h-listoin
PC-monikerroslevy asennus alumiinilistoin
PC-monikerroslevy asennus TWIN-alumiinilista

Kennolevyt

Lexan Thermoclear kennolevyjen käyttökohteiden kirjo on laaja, ne soveltuvat käytettäväksi niin ulko- kuin sisätiloihinkin. Tutustu sivuilla olevaan valintataulukkoon eri käyttökohteiden suhteen. Kaikilla levyillä on kirjallinen 10 vuoden käyttötakuu Sabic-ip:n ehtojen mukaisesti.

Materiaali

Levyt valmistetaan suulakepuristamalla Lexan polykarbonaatista. Lexan Thermoclear kennolevyt ovat erittäin hyvin lämpöä eristäviä (U-arvo jopa 1,04 W/(K•m²) ) ja samalla hyvin valoa läpäiseviä lasitusmateriaaleja. Kennolevyt kestävät erinomaisesti iskuja laajalla lämpötila-alueella.

Levypintojen suojakäsittelyt

Thermoclear kennolevyt ovat molemmin puolin UV-suojatut, tai vaihtoehtoisesti toinen puoli on UV-suojattu toisen puolen ollessa ns. Dripgard käsitelty (estää kondensoitumisen). Lisäksi on saatavilla levyjä, joissa on molemmin puolisen UV käsittelyn lisäksi likaa hylkivä pinnoite. Tämä ns. Easy Clean käsittely muodostaa levylle hydrofobisen pinnan, alentaen pintajännitysta levyssä, jolloin vesi huuhtelee epäpuhtaudet tehokkaammin pois. SunXP käsitellyissä levyissä on uudentyyppinen pidempikestoinen UV-suojaus, jonka ansiosta SunXP levyille myönnetäänkin 15 vuoden takuu.

Lämmöneristävyys

Ontelorakenteen ansiosta Lexan Thermoclear levyillä on erinomaiset lämmöneristysominaisuudet. U-arvot ovat välillä 3.5 - 1,0 levyn paksuuden ja tyypin mukaan.

Iskunkestävyys

Lexan Thermoclear levyt ovat iskunkestäviä ja säilyttävät iskunkestävyytensä ja käsittelyominaisuutensa lämpötila-alueella -40...+130 °C.

Valonläpäisy

Lexan Thermoclear kennolevyjen valonläpäisy on levyn paksuudesta riippuen jopa 80%. Säteilyn aiheuttama lämpöhäviö on mahdollisimman pieni, koska levyt eivät läpäise yli 2 000 nm:n infapunasäteilyä. Myöskään UV-säteily 385 nm:n saakka ei läpäise levyä.

Klikkaa kuva suuremmaksi

kennolevyt.jpg

Esitteet

Tuoteluetto
Yleisesite kennolevyt
Lexan Thermoclear